Etiket van de week 25 juni 2016

Optimel yoghurt Griekse stijl

Optimel heeft weer wat nieuws, tenminste dat denk ik gezien de reclames, yoghurt Griekse stijl. Griekse yoghurt heeft een goede naam wat betreft gezondheid, dus is deze variant niet geheel verrassend. Het is een poging de bewuste consument tegemoet te komen met een lekker en gezond product. Voordat ik iets ga proeven, kijk ik (uiteraard) altijd naar de ingrediënten die op de verpakking staan. Bij optimel denk ik altijd al vaak aan producten zonder vet, zonder suikers en met zoetstoffen. Laten we eens gaan kijken of dat ook voor deze variant geldt.

De ingrediënten van de yoghurtdrink (vijg) en de gewone yoghurt (framboos):

De drink: Ma­ge­re YOG­HURT, 5% vruch­ten­sap (ap­pel, 1% vijg, ci­troen), ma­ïs­zet­meel, na­tuur­lijk aro­ma, zoet­stof: su­cra­lo­se.

De yoghurt: Ma­ge­re [yog­hurt] met L.rham­no­sus, 5,2% fram­bo­zen, wa­ter, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, ver­dik­kings­mid­del: jo­han­nes­brood­pit­meel, voe­dings­zuur: ci­troen­zuur, aro­ma, wor­te­lex­tract, kleur­stof: kar­mijn, zoet­stof­fen: ace­sul­faam-K en su­cra­lo­se, vi­ta­mi­ne B2, B6 en B12, cal­ci­um, zuur­te­re­ge­laar: na­tri­um­ci­traat.

Optimel doet het dus weer op dezelfde manier. Geen vet (magere yoghurt) en geen toegevoegde suikers. Wel een hoop zoetstof. Ook optimel maakt gebruik van de natuurlijke aroma’s, waarvan we dus ook niet weten wat dat precies is. Wat ik wel weer een giller vind, is dat er in de drinkyoghurt maar liefst 1% vijg is verwerkt. Tevens zit er dus vruchtensap in (van appel, vijg en citroen), wat toch weer neerkomt op suikers. Helaas is er ook nog karmijnzuur gebruikt in de yoghurt. In beide soorten is ook nog gebruik gemaakt van maiszetmeel, waardoor ik toch vrees dat er best veel suiker in zit.

Als we een glaas drinkyoghurt nemen (200ml) krijgen we bijna 12 gram koolhydraat binnen, waarvan bijna 11 gram suiker. Laten we dus zeggen 2 en een half suikerklontje.

De yoghurt is wat dat betreft beter. Een bakje yoghurt van 200 gram telt ruim 6 gram koolhydraat, waarvan 5 suiker. Ruim een suikerklontje. Overigens bevat de yoghurt flink wat eiwitten (7,4 gram per 100 gram).

Zo is de drinkyoghurt een drankje geworden met flink wat suiker en zoetstof. De gewone yoghurt een stevige yoghurt met veel eiwit, ietsje suiker en flink wat zoetstof.

Zoetstoffen blijf ik zelf mijden, dus de optimel ga ik hierom niet proberen. Karmijnzuur mijd ik liever ook, dus ik laat het daadwerkelijke proeven aan anderen over.

Goed weekend!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.