Etiket van de week 26 juni 2017

For goodness shakes

Onlangs kwam ik in het koelschap van de plaatselijke supermarkt proteïne shakes tegen. De merknaam For Goodness shakes vond ik niet erg duidelijk op het etiket (ik was op zoek naar de merknaam, dat was dus dit). Enfin, verder ziet het flesje er sportief uit en lijkt te willen zeggen dat het heel goed is voor sporters. We zullen zien. In de supermarkt stonden de smaken chocolade en aardbei, die ga ik bekijken:

Aardbei:

Magere melk (94%), melkeiwit concentraat, stabilisatoren (cellulose, cellulosegom, carrageen), vitaminen en een mix van mineralen (vitamine C, magnesium citraat, vitamine E, niacine, vitamine A, zink, lactaat, foliumzuur, vitamine K, vitamine B6, vitamine D), kleurstof (rode bieten), aroma, zoetstof (sucralose).

Chocolade:

Magere melk (44%), halfvolle melk (44%), water, cacaopoeder (1,5%), melkeiwit concentraat, stabilisatoren (cellulose, cellulosegom, carrageen), vitaminen en een mix van mineralen (vitamine C, magnesium citraat, vitamine E, niacine, vitamine A, zink, lactaat, foliumzuur, vitamine K, vitamine B6, vitamine D), aroma, zoetstof (sucralose)

Wat me toch meteen opvalt, in de chocolade zit cacaopoeder, logisch, maar waarom zit er geen aardbei in de aardbeiensmaak? Voor flesjes van 3 euro mag je toch wel een klein beetje aardbei verwachten? De 2 etiketten lijken verder zeer veel op elkaar. De eiwitten lijken volledig uit melk te komen (dus veel caseïne-eiwit), sterker nog bewerkte melk, want het is voornamelijk magere en halfvolle melk. Dat ze in de mix van mineralen magnesiumcitraat gedaan hebben is mooi, deze vorm is goed opneembaar. De rest van de vitaminen en mineralen zijn goedkope synthetische varianten. Het aroma zal erg belangrijk zijn, anders kan er geen chemische aardbeiensmaak gecreëerd worden. Om het af te maken, is er nog wat zoetstof aan toegevoegd voor de smaak. Nu ik trouwens nog eens naar alle ingrediënten kijk, vind ik het best gek dat er lactaat (melkzuur) is toegevoegd aan de mix van vitaminen en mineralen. Lactaat is geen van beide.

Het lijkt dus een sterk synthetisch drankje te zijn, met matig opneembare eiwitten. Hoeveel zit er in per fles? Het zijn wel flinke flessen van nog geen halve liter (475 ml). Per fles zit er 25 gram eiwit in, 25 gram koolhydraat (23,7 gram suiker) en zo goed als geen vet. Dat is best veel suiker! Aangezien er geen suikers genoemd worden, mogen we ervan uitgaan dat dit allemaal melksuiker is? Dat zijn dus evengoed weer 5,5 suikerklontjes per fles! En dan zit er ook nog zoetstof bij om de insulinebalans helemaal in de war te schoppen. Overigens zit er ook nog een behoorlijke dot zout in, 0,8 gram per fles.

Het eindoordeel is niet best. Goedkope voedingsstoffen (of chemicaliën) behalve het magnesiumcitraat, matige eiwitten, heel veel suiker en zoetstoffen. Het is dan wel een flinke fles, maar absoluut de 3 euro niet waard. Voor sporters die graag extra eiwitten willen, zou ik zelf liever kiezen voor extra eieren en noten. Zelf schep ik nog wel wat ei-eiwit door mijn maaltijden heen. Dit doe ik liever dan whey-eiwit vanwege de nadelen van producten afkomstig van rood vlees.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.