Etiket van de week 26 september 2016

Ferrero

Vanmorgen las ik op internet dat chocoladefabrikant Ferrero het NOC*NSF gaat sponsoren. Ik begrijp dat geld een hoop doet in deze wereld. Bierbrouwerijen en coca cola maken reclame met voetbal, zelfs Messi eet chips als Lays hem goed betaald. Het zijn partijen die eigenlijk helemaal niks met elkaar te maken zouden moeten hebben. Ook deze relatie begrijp ik niet. Er is zelfs een actieplan gemaakt dat joy of moving heet. Alsof of Ferrero daar verstand van heeft! Ferrero Nederland is het bedrijf dat uiteraard producent is van Ferrero rocher, maar ook van tic tac, nutella, mon cheri, raffaello en kinder. Om niet alles te gaan beoordelen houd ik het bij de bekende ferrero rocher en bij de kinder repen (die ik vroeger als kind heerlijk vond), die ook regelmatig aangeprezen zijn door topsporters.

Ferrero Rocher:

melkchocolade 30% (suiker, cacaoboter, cacaomassa, afgeroomde melkpoeder, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), hazelnoten 28,5%, suiker, palmolie, tarwemeel, weipoeder, magere cacao, emulgatoren: lecithinen [soja], rijsmiddel: natriumwaterstofcarbonaat, zout, vanilline


Allemaal ingrediënten die je kan verwachten in een product als deze. Geen al te chemische e-nummers, dus dat is dan nog positief. Per stuk zijn ze ongeveer 12,5 gram. Per stuk bevatten ze ook 5,5 gram suiker. Dus dat is ruim meer dan één suikerklontje. Ongeveer eenzelfde hoeveelheid aan (geraffineerd) vet zit tevens in deze lekkernij. Nee, dit product heeft geen enkele link met beweging.

Kinder heeft meerdere producten, dus ik neem als voorbeeld de kinder bueno, aangezien ik van deze zeker weet dat deze door topsporters in reclames aangeprezen is.

Kinder Bueno:

melkchocolade 31,5% (suiker, cacaoboter, cacaomassa, magere melkpoeder, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), suiker, palmolie, tarwemeel, gemalen hazelnoten 10,8%, magere melkpoeder, melkpoeder, pure chocolade (suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), magere cacao, emulgatoren: lecithinen [soja], rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat en ammoniumcarbonaat), zout, vanilline.

Een flinke lijst aan ingrediënten. Uiteraard weer heel veel suiker. Laten we het per reep bekijken. Een reep is 21,5 gram. Deze bevat per reep 10.6 gram koolhydraten (waarvan 8.9 gram suikers). Dat is dus per reep ook weer een dikke 2 suikerklontjes. Daarnaast nog eens 8 gram (geraffineerde) vetten en 1,8 gram eiwit. Nee, ook dit product draagt weinig bij aan de sportprestatie. Lekker, dat dan wel, maar heeft niets met bewegen te maken.

Ik bevestig bij deze dat ik een onafhankelijk bedrijf zal blijven en in de toekomst niet zal zwichten voor inkomsten die haaks staan op het gedachtegoed van Oog voor Balans!

Prettige (hopelijk) nazomerweek!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.