Etiket van de week 27 april 2016

Vanwege deze jaarlijkse feestdag, nu eens een keer niet een etiket op maandag, maar op woensdag. Om in de feestelijke sfeer te blijven van Koningsdag, bekijk ik dit keer ook een product dat vooral vandaag in veel monden verdwijnt. De oranje tompouce. Bijna alle supermarkten en bakkers verkopen deze variant en qua samenstelling maakt het niet heel veel uit. Daarom heb ik er 1 uit gepikt en waarvan we de ingrediënten gaan bekijken.

Ingrediënten:

Wa­ter, TAR­WE­BLOEM, sui­ker, plant­aar­di­ge vet­ten (palm, ko­kos), ma­ge­re MELK­POE­DER, glu­co­se­stroop, raap­olie, in­vert­sui­ker­stroop, var­kens­ge­la­ti­ne, ca­cao­bo­ter, vol­le MELK­POE­DER, emul­ga­tor (E471, E472b, le­ci­thi­ne (SO­JA)), abri­koos, ge­jo­deerd zout, TAR­WE­ZET­MEEL, zout, kleur­stof (E163, E100, ca­ro­teen, bie­ten­rood), zuur­te­re­ge­laar (ci­troen­zuur),LAC­TOSE [MELK], WEIPOE­DER [MELK], aro­ma, sta­bi­li­sa­tor (E339), ge­leer­mid­del (E401), ver­dik­kings­mid­del (pec­ti­ne), na­tuur­lijk aro­ma.

Tja, daar zit dus een hoop in. Het is tamelijk duidelijk dat de tompouce een grote suikerbom is. Er zit suiker in, glucostroop, invertsuikerstroop. We hebben te maken met verschillende e-nummers, zoals de kleurstoffen, stabilisator en geleermiddel. Ook in dit product treffen we weer een natuurlijk aroma aan.

Eén tompouce levert ongeveer 300 kcal, ongeveer 15% van onze dagelijkse nodige hoeveelheid energie. Dat is voor een groot deel verzadigd vet (van de verkeerde vorm), helaas ook transvet (absoluut vermijden). Deze tompouce bevat ook nog ongeveer 7 suikerklontjes. Ik ben gek op zoetigheid, ik ben gek op de smaak van tompouces, maar ik haak toch echt af. Zoveel e-nummers, transvet, slechte vetten en geraffineerde suikers. Ik sla dit jaar over.

Ondanks dat, leve de koning!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *