Etiket van de week 27 december 2016
Quaker
Een dag later dan gebruikelijk vanwege de kerst. Na 2 dagen met ander eten dan gebruikelijk, is het vandaag weer normale kost. Dus ga ik iets bekijken dat onder normale kost valt. De reclame van quaker geeft aan dat het een gezond product is, de tussendoortjes, de cruesli, de havermoutproducten. De website van quaker doet er nog een laagje gezondheid bovenop. door duidelijk te maken hoe gezond havermout wel niet voor ons is. Hierdoor al iets argwanend ga ik beginnen met het beoordelen van 2 producten. Ik zocht op basis van de smaken de gezondste variant van de cruesli uit en de gezondste havermoutsmaak. Het is de quaker cruesli berrylicious en de havermout crunchy muesli met goji & blauwe bes geworden. Nieuwsgierig? Ik wel, we gaan meteen de ingrediƫnten bekijken:
Quaker cruesli berrylicious:
Volkoren HAVERMOUT (35%), volkoren TARWE (20%), glucosesiroop, zonnebloemolie, suiker, oligofructose (cichoreiwortel-extract), gevriesdroogde zwarte bessen (2,2%) en bananenstukjes (1,2%), rijstebloem, TARWEBLOEM, honing, kleurstof (karamel), aroma’s (o.a. zwarte bessen), antioxidant (tocopherol)
Het product bevat veel volkoren havermout en tarwe (bevat dus gluten), dit lijkt me logisch. Daarna begint wel wat ellende, glucosesiroop en suiker. Ze worden snel genoemd, dus dat betekent al dat er best wat suiker in zit. De zonnebloemolie zorgt voor de omega-6 (waar we al teveel van krijgen in de westerse wereld) en er zijn nog wat vezels toegevoegd (blijkbaar zat er niet genoeg in de havermout en de tarwe). Er zitten ook nog wat fruitstukjes in, die natuurlijk niet zo gezond zijn als echt fruit, maar wellicht nog wat voedingsstoffen bevatten. Verder zit er met bloem, karamel en honing nog extra suiker in. De aroma’s zijn altijd een grote vraag en er is tot slot nog een toefje synthetische vitamine E toegevoegd.
Quaker crunchy muesli goji & blauwe bes:
Volkoren HAVERMOUT(62%), glucosestroop, suiker, oligofructose, 4% mini branflakes (volkoren TARWE, TARWEZEMELEN, suiker, suikerstroop, moutextract (van GERST), zout), 3% gersteflakes (GERST, suiker, zout, moutextract (van GERST)), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), melasse, 2% gojibessen (conserveermiddel (ZWAVELDIOXIDE), zonnebloemolie, pompoenpitten (1,7%), blauwe bessen (0,7%), aromas, antoxidant (tocoferol)
Dat is weer een behoorlijke lijst. Er zit veel havermout in en gelukkig ook volkoren. Na de havermout vliegen de suikers ons om de oren. Glucosestroop, suiker 3x, melasse en suikerstroop. Er zijn ook bij deze extra vezels toegevoegd, extracten (ontdaan van voedingsstoffen), zonnebloemolie, aroma’s en synthetische vitamine E. Wel zitten er uiteraard gojibessen en blauwe bessen in, aangevuld met pompoenpitten. Ook wordt zout 2 maal genoemd, dus dat is ook interessant om te bekijken bij de voedingswaardes.
Het schijnt dat 40 gram muesli een gebruikelijke portie is, dus we gaan deze gewoon per 40 gram beoordelen. Als eerste de cruesli. Een portie bevat 25 gram koolhydraten waarvan 5,6 gram suiker. Het bevat 3 gram eiwit, 5,6 gram vet (bewerkt vet) en 4,4 gram voedingsvezel. Omdat er volkoren granen gebruikt zijn zullen er ook nog wel wat vitaminen en mineralen in dit product zitten, maar dat zijn door alle bewerkingen geen grote hoeveelheden.
Dan de crunchy muesli, deze bevat net zoveel koolhydraten en suikers, 4,4 gram eiwit, 3,2 gram vet, 5,6 gram voedingsvezel en 0,1 gram zout. Er zitten dus iets meer vezels en eiwitten in en minder vet. Wel bevat dit product een behoorlijk hoeveelheid zout. Voor mensen die vooral onbewerkte producten eten en niet teveel brood, kan dit geen kwaad.
De producten bevatten dus erg veel koolhydraten, door de bewerkingen valt dit wel onder de geraffineerde koolhydraten, dus dit product is al geen absolute aanrader. Aangezien er vezels zijn toegevoegd twijfel ik aan het nut voor ons lichaam van deze vezels. Als ik moet kiezen zou ik voor de crunchy muesli kiezen, er zitten minder bewerkte vetten in en iets meer eiwit. Persoonlijk blijf ik meer een fan van de kale muesli varianten, aangezien deze minder bewerkt zijn.
Fijne laatste week van het jaar!
Richard Wuisman.