Etiket van de week 27 februari 2017
Vla
Veel Nederlanders eten regelmatig vla als toetje. In ieder geval in de regio West-Friesland waar ik vandaan kom wordt dit veel als toetje geserveerd. Het is ook hartstikke lekker en vaak hartstikke zoet. Er zijn echter nog steeds mensen die denken dat vla gezond is, een hele hoop andere mensen weten ook dat dit niet zo is. Soms worden er nog wel eens teksten gebruikt, die aangeven dat de eiwitten in vla helpen bij de opbouw van spieren. Vla is onder de zuivelproducten een waardeloze bron van eiwitten. In vla zitten minder eiwitten dan in melk, yoghurt en kwark. Tevens is vla altijd behoorlijk bewerkt, wat de kwaliteit van de eiwitten niet ten goede komt. Voor degenen die toch af en toe een bakje vla willen, heb ik vandaag 3 soorten vla in het etiket van de week. Allemaal net een beetje anders, om duidelijk te maken waar we met vla op kunnen of moeten letten.
Campina Boer en Land vanillevla:
Melk, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd tapiocazetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, natuurlijk aroma, kleurstoffen: annatto en curcumine.
Campina dubbelvla aardbei vanille:
Melk, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd tapiocazetmeel, maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, aroma, kleurstoffen: annatto, curcumine en karmijn.
Zuivelhoeve Boer’n vla vanille:
Melk, suiker, gemodificeerd zetmeel (maïs), kleurstof (beta-caroteen), vanille aroma, verdikkingsmiddel (carrageen), zout.
Het is nu misschien wel duidelijk dat het allemaal wat op elkaar lijkt. Hetzelfde verdikkingsmiddel wordt gebruikt (carrageen is voor zover ik weet niet schadelijk), er zit melk in en uiteraard suiker. Naast de suiker wordt ook nog een gemodificeerde bron van koolhydraten gebruikt, tapiocazetmeel of maiszetmeel. Persoonlijk laat ik liever de natuur zoals ze is en mijd ik gemodificeerde producten. Dit zit dus in alle vla-soorten die bij de supermarkt verkrijgbaar zijn (ik heb heel veel etiketten van de week bekeken). Allen bevatten ook aroma’s, dit zijn waarschijnlijk wat kunstmatige stoffen die de vla naar vanille laten smaken.
Dan is er nog iets wat blijkbaar nodig is om vla te verkopen, de gele vanille kleur (eigenlijk gek dat vanille met geel wordt geassocieerd). Dit komt altijd door de kleurstoffen. Vroeger was ik dol op de aardbeien vanille smaak. Hier zit karmijn(zuur) in. Voor degenen die dit niet kennen, dit wordt gewonnen uit luizen (dus niet geschikt voor vegetariërs). Het kan, zeker bij kinderen, leiden tot slapeloosheid, hyperactiviteit, eczeem en andere vormen van huiduitslag. Hiervoor bedank ik. Annatto wordt ook door campina als kleurstof gebruikt en dit doen veel fabrikanten in de vla. Het lastige met annatto is, het kan een natuurlijke variant zijn of een synthetische. Aan de hand van de etiket is het niet te zien, maar ik durf er wel vanuit te gaan dat de in vla gebruikte annatto synthetisch is. Ik ga liever voor iets minder chemisch in mijn eten. De zuivelhoeve gebruikt als kleurstof beta-caroteen. Op basis daarvan zou ik zelf de zuivelhoeve kiezen.
Om nog even terug te komen op de eiwitten, meestal zit er in vla 3 gram per 100 ml, alleen de dubbelvla is een uitzondering want daar zit veel minder in. Het meeste vet zit in de Zuivelhoeve, waarschijnlijk ook omdat deze alleen melk gebruikt hebben en niet ook nog melk-bestanddelen. Dit lijkt erop dat de Zuivelhoeve de melk het minst bewerkt heeft. De hoeveelheid suiker in de vla-soorten scheelt niet veel. De boeren land vla bevat de minste koolhydraten, maar evengoed nog 3 suikerklontjes per 100 ml. De meeste porties zijn ruimschoots groter dan 100 ml, dus tel er per bakje vla nog maar een paar suikerklontjes bij op. De hoeveelheid zout in vla is laag, dus dat is verder geen punt van aandacht.
De verschillen zijn niet groot, alleen mijn oude favoriet, de dubbelvla, die laat ik echt staan. Mocht ik een keer vla willen, dan zou ik zelf de vla van de Zuivelhoeve kiezen. Het is jammer dat er geen biologische variant in de supermarkten te vinden is. Misschien een idee voor de toekomst?
Fijne week!
Richard Wuisman.