Etiket van de week 28 maart 2016

Becel

Persoonlijk ben ik nooit een fan geweest van becel. De hartstichting maakt regelmatig reclame voor becel, maar wordt ondertussen flink gesponsord door becel (unilever) en is deels afhankelijk van dit soort gulle gaven. Afgelopen week zag ik reclame voor een nieuw product van becel, boter met roomboter. Weer een goede reden dit product verder te onderzoeken.

De ingredienten:

Plantaardige oliën 63% (zonnebloem (32%), palm[1], lijnzaad (14%), koolzaad (2%)), Water, KARNEMELK, BOTER 8,5% (MELKVET, KARNEMELK), zeezout (0,3%), emulgator (lecithine), conserveermiddel (kaliumsorbaat), voedingszuur (melkzuur), vitamines A & D, kleurstof (caroteen), natuurlijk aroma (bevat MELK)

Grotendeels niet heel spannend.Het grootste deel bestaat dus uit plantaardige oliën, het grootste deel uit zonnebloem olie (linolzuur!). Daarnaast ook lijnzaad en koolzaad in wat magere verhoudingen, voor de omega-3 vetten (alfa-linoleenzuur). Vooral linolzuur is iets waarvan we over het algemeen al veel te veel binnen krijgen. Voor mij reden dit product al te laten staan. Alfa-linoleenzuur lijkt gezonde effecten te hebben. hoewel dit niet geheel duidelijk is uit alle onderzoek en niet heel veel in het lichaam betekent voor het cholesterol.

Nadat water wordt genoemd komt pas het roomboterdeel van het product, dat dus niet meer dan 8,5% van het geheel vormt. Tussendoor wordt ook nog natuurlijk aroma gebruikt, waar we ook niet vanuit moeten gaan dat dit het lichaam dient. Tot slot, kaliumsorbaat heeft ook een twijfelachtige reputatie en zou ik ook liever proberen te laten staan.

Kortom, de ‘slechte’ plantaardige vetten winnen het weer in dit product. De gunstige werking van omega-3 vetzuren moet u niet in de product proberen te zoeken. Gebruik dan gewoon pure roomboter en wees niet bang voor de verzadigde vetzuren, die hebben we ook nodig! Vele malen meer dan linolzuur.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.