Etiket van de week 28 november 2017

Doctor’s Orders

We hebben weer een nieuwe ontbijtreep in de schappen liggen. Afgelopen week zag ik 2 repen van Doctor’s Orders. Oftewel, ontbijt in 1 reep. Is dit echt geschikt als ontbijt? Als ik de gemiddelde voedingskennis van dokters bekijk, dan verwacht ik niet veel. Er zijn 2 smaken, cacao hazelnoot en pecan kokosnoot. We bekijken gewoon weer eens de etiketten:

De cacao hazelnoot:

Volkorentarwemeel, gehakte dadels, chichoreiwortelvezels, 7,3% hazelnootstukjes, 7,3% cacao, fijngehakte amandelen met vlies, grasboter, muscovado suiker, scharrelkippenei, bakkersgist, haverzemelen, honing, tarwekiemen, 1,5% cacaopoeder, gebroken lijnzaad, citroenzest, tarwemout, desemcultuur, zeezout.

De pecan kokosnoot:

Volkorentarwemeel, gehakte dadels, 10,3% pecannootstukjes, fijngehakte amandelen met vlies, chichoreiwortelvezels, 7,8% fijngehakte kokos, grasboter, scharrelkippenei, muscovadosuiker, bakkersgist, haverzemelen, tarwekiemen, honing, gebroken lijnzaad, citroenzest, tarwemoutmeel, desemcultuur, zeezout.

Het grootste deel van de reep bestaat uit tarwe en gehakte dadels. Uiteraard zitten er nog wat andere vormen van suiker in, zoals muscovadosuiker. Is dat gezonder dan gewoon ‘suiker’? Volgens beschrijvingen behoort deze suiker tot de ongeraffineerde soort. Als het in een product verwerkt is, betwijfel ik heeeeel erg of dit nog steeds ongeraffineerd te noemen is, ondanks de aanwezigheid van mineralen in deze suikersoort. Slechter is het in elk geval zeker niet. Ik zou zeggen, A for effort. Er is echt werk van gemaakt om zo min mogelijk bewerkte ingrediënten te gebruiken. Dit geldt voor beide repen.

Dan de voedingswaarde, per reep. Een reep is 35 gram (dat is wel erg weinig voor een ontbijt/maaltijd). Beide repen bevatten ongeveer 12 gram koolhydraten (dus bijna 3 suikerklontjes), De cacao hazelnoot bevat iets meer eiwit en de pecan kokosnoot iets meer vet (kleine verschillen). Het komt neer op ongeveer 3,5 gram eiwit per reep en 8 gram vet (grootste deel onverzadigd). Er zitten ook nog flink wat vezels in, de cacao bevat 7 gram voedingsvezel en de pecan ongeveer 5 gram.

Er is duidelijk geprobeerd om een gezonde reep te maken. Als ik deze repen vergelijk met andere repen is dit ook een aardig gelukte reep (ik weet alleen of ze ook lekker zijn). Toch blijft het een bewerkt product, zeker met zoveel ingrediënten. Er zullen daarom erg weinig vitamines en mineralen in zitten en de bouwstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten zullen ook niet van de best opneembare kwaliteit zijn. Als het ontbijt uit een reep zou moeten bestaan, dan is dit wel 1 van de betere. Echter, hij is dus erg klein en bevatten lang niet genoeg voedingsstoffen om echt een maaltijd te zijn.

Fijne week.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.