Etiket van de week 29 augustus 2016

Becel 100% plantaardig

Becel heeft weer een nieuwe variant in het assortiment. Dat moet uiteraard in deze rubriek bekeken worden. Ik ben geen fan van bewerkingen van boter. Ondanks dat probeer ik dit product objectief te benaderen. Laten we gewoon meteen de ingrediënten erbij halen:

Plantaardige oliën 70% (zonnebloem (35%)), palm[1], lijnzaad (15%), koolzaad (3%)), water, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), zout (0,3%), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijk aroma, vitamines (A,D en E), kleurstof (caroteen)


De poging van een volledig plantaardig product lijkt aardig gelukt, hoewel ik bij natuurlijk aroma niet het gevoel krijg dat het echt nog plantaardig te noemen valt. Verder wil ik ook nog aangeven dat de vitaminen synthetisch zijn, aangezien alleen A,D en E genoemd staat, niet de scheikundige benaming. Dan eigenlijk het meest interessant van de boter. Hoe is het met de verhoudingen in de vetten. De plantaardige oliën zijn bewerkt, want ze zijn gestold, wat normaal gesproken niet gebeurt in de koelkast. De verzadigde vetten die hierin zitten zijn dus ook bewerkt en dat vind ik persoonlijk geen aanrader.

Wat becel handig gedaan heeft, is het volledig noemen van de verhoudingen omega 3 om omega 6. Deze is 8,2 gram om 26 gram. Laten we het even ruim nemen een verhouding van 1 staat tot 3. Dat komt redelijk in de buurt van de verhouding waarin we het binnen willen krijgen. Bij mensen die aan hun cholesterol zouden moeten werken, zijn die verhoudingen vaak al niet goed. Dit product zal die verhouding dus amper verbeteren. Met daarbij de bewerkte verzadigde vetzuren betwijfel ik ernstig of er hier sprake is van een win-situatie voor de gezondheid van de mens.

Becel heeft met dit product mijn mening niet veranderd. Zelf eet ik geen boter, omdat ik ook bijna geen brood eet en de toegevoegde waarde niet zie. Wanneer ik toch boter zou gebruiken blijf ik kiezen voor een (biologische) roomboter of grasboter, waarin als het goed is de vetten niet bewerkt zijn (of in elk geval in mindere mater).

Prettige week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.