Etiket van de week 29 mei 2017

Capri Sun Fruity Water

Mijn vriendin wist mij van de week te melden dat capri sun weer een nieuwe soort sap heeft. Een sap die weer gezonder voor kinderen zou moeten zijn. Capri sun heeft afgelopen jaar natuurlijk wel wat commentaar gehad vanwege de hoeveelheid suiker in hun sappen, die vooral voor kinderen bedoelt zijn. Nu is er dus fruity water, in 2 verschillende smaken en ik ga ze allebei bekijken.

Mango passion fruit:

water; vruchtensappen uit sapconcentraten 3% (mango 1.1%, passievrucht 1.1%, appel 0.8%), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, zoetstof (sucralose), antioxidant (ascorbinezuur)

Blackcurrent:

water; zwarte bessensap uit concentraten (3%), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, zoetstof (sucralose)

Voor het grootste deel bestaat de drank uit water, niet vreemd gezien de naam van de drank. Als tweede bestaat de drank uit vruchtsappen uit sapconcentraten of gewoon concentraat. Het fruit is dus weer behoorlijk bewerkt en niets anders dan suiker met een smaakje. Te weinig smaak waarschijnlijk, want anders zouden er geen natuurlijke aroma’s nodig zijn. Voor de houdbaarheid zitten er nog wat zuren in en omdat we gek zijn op zoet, zijn beide smaken voorzien van zoetstof (sucralose).

Net als vorige week ga ik toch weer vallen over de zoetstoffen. Het is chemisch, het houdt het lichaam voor de gek met z’n zoete smaak en is dus al helemaal niet geschikt voor kinderen. Het is wel grappig dat dit soort producten voorheen als ‘light’ product werd verkocht. Vooral in Nederland is dit erg populair gebleken en lijken mensen nu pas te begrijpen wat ‘light’ inhoudt. Zeker als kinderen dit soort drankjes drinken, wordt het verlangen naar zoet nog meer gestimuleerd.

De voedingswaardes zijn verder niet interessant. Per 100 ml zitten er 2 kilocalorieën in. Er zit dus ook 0 gram suiker, vet en eiwit per 100 ml in. En dat is toch wel weer interessant. Zit er dan geen vruchtensap in? Daar zit suiker in. Kortom, er zit zo weinig fruit in, dat het per 100 ml verwaarloosbaar is. Wat ik ook nog vreemd vind, is dat ze de zwarte bessensmaak blackcurrent gaan noemen. Weet de gemiddelde Nederland dat blackcurrent zwarte bes is?

Ik hoop dat dit product geen lang leven beschoren is en vooral niet door kinderen gedronken wordt.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.