Etiket van de week 3 april 2017

Sourcy vitaminwater

Onlangs was ik bij een hardloopwedstrijd waar deze sourcy flesjes uit werden gedeeld. Ik had ze al eens in de winkel zien staan, zonder dat ik er meteen interesse had. Nu kwam het voor mij een stuk dichterbij en wilde ik weten of dit product een meerwaarde heeft rondom het sporten. Er blijken maar liefst 6 verschillende smaken te zijn. Het lijkt mij genoeg om er 3 te bekijken. Hier volgen de etiketten van de smaken mango-guave, framboos-granaatappel en groene thee-citroen:

Mango-guave:

natuurlijk mineraalwater, fructose, suiker, calciumlactaat, voedingszuur (citroenzuur), vitamine C, natuurlijk aroma, stabilisator (arabische gom), vitamine B5, vitamine B6, Biotine, vitamine B12, kleurstof (caroteenaldehyde)

Framboos-granaatappel:

Natuurlijk mineraalwater, fructose, druivensap uit concentraat, suiker, voedingszuur (citroenzuur), groene thee-extract, vitamine c, natuurlijk aroma, kleurstof (cochenille)

Groene thee-citroen:

Natuurlijk mineraalwater, fructose, natuurlijk aroma, voedingszuur (citroenzuur), karamelsuikersiroop, vitamine C, thee-extract (0,01%)

Het grootste deel van het drankje bestaat uit water, dat lijkt me logisch. Het eerst volgende bestanddeel is fructose. Een suikersoort waar ik al eens eerder over geschreven heb en ontstekingsbevorderend werkt. Wat mij betreft een suiker die we moeten vermijden aangezien we meestal al genoeg fructose uit fruit binnen krijgen. Naast de fructose is suiker ook een favoriet ingrediĆ«nt is dit product. De natuurlijke aroma’s ontbreken niet (is dit echt natuurlijk?). Daarnaast zijn er nog wat andere soorten suiker gebruikt zoals sap uit concentraat en karamelsuikersiroop. De vitamines die vooral in de mango-guave zitten zijn allemaal synthetisch. De gebruikte vitamine C is dat ook en zit in alle drie de dranken. Verder zitten er geen hulpstoffen in die het opnemen van de vitamines verbeteren, zodat ons lichaam dit moet gaan doen met opgebouwde reserves. Tot slot worden er nog in 2 smaken kleurstoffen gebruikt, deze zijn beide gewoon giftig.

Verder is het best komisch dat er behalve druivensap bij de framboos-granaatappel geheel geen fruit gebruikt is voor de smaken. Geen mango, framboos, guave, granaatappel is er aan te pas gekomen. Toevallig konden ze nog citroenzuur gebruiken voor de houdbaarheid, maar dit mag toch niet gezien worden als citroensmaak?

Het product bevat geen vetten en eiwitten, dus daar kunnen we kort over zijn. Uiteraard zitten er wel koolhydraten in (of gewoon suiker). Flesjes zijn een halve liter. Zeker rondom het sporten ga ik ervan uit dat dit flesje gewoon in zijn geheel op gaat. Dit komt neer op 4-5 suikerklontjes. Daarnaast de niets toevoegende vitamines, de kleurstoffen, mag ik zeggen dat gewoon 5 suikerklontjes eten gezonder is (en goedkoper)? Kortom, drink dit niet rondom het sporten, of beter, drink dit goedje gewoon maar helemaal niet. Neem liever een glas water en eet daar wat fruit bij.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.