Etiket van de week 30 augustus

Sinaasappelsap

We kunnen sinaasappelsap op allerlei manieren verkrijgen in de supermarkt. Er is keus uit heel veel pakken op de sapafdeling. Bij de groente- of zuivelafdeling staan vaak vele soorten sinaasappelsap in de koeling. En sinds enkele jaren heeft bijna elke supermarkt een machine waar klanten ‘live’ hun eigen sinaasappelsap kunnen tappen. Maken de verschillende soorten sinaasappelsap heel veel uit en wat scheelt het qua kosten?

Het is even uitzoek werk, maar ik heb de verschillende sinaasappelsappen met elkaar vergeleken. De voedingswaarde van de verschillende soorten, maakt weinig uit. In alle soorten zitten net zoveel koolhydraten (suikers). Voor dit verschil kunnen we eigenlijk wel kiezen voor de goedkoopste soort toch? Ik liever niet. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is, dat sinaasappelsap uit een pak (de eeuwig verse sinaasappelsap) anders smaakt, dan een vers geperste sinaasappelsap. Dat is logisch, er zitten misschien net zoveel koolhydraten in, maar heel wat maanden verschil. Dat gaat ten kostte van de versheid van het sap. Versgeperst zitten er nog een hoop vitaminen en enzymen in. Elk minuut nemen de hoeveelheid vitaminen en enzymen af. Dus ook in de gekoelde pakken sinaasappelsap zitten niet veel meer vitaminen en enzymen in (vaak wel zijn er synthetische vitaminen toegevoegd). Mijn advies; drink de sinaasappelsap zo vers mogelijk, dat is het lekkerste en het gezondst.

Maakt het financieel nog veel uit of we het in de winkel laten persen of dat we het zelf doen? De meeste supermarkten verkopen perssinaasappels in netjes van 2 kg. Ongeveer 2 kg sinaasappels levert 1 liter sinaasappelsap. Dat is dus makkelijk rekenen. Op dit moment is 1 liter vers geperst sap bij de Albert Heijn €2,99 en een netje perssinaasappels ook €2,99. Dat maakt dus weinig uit. Het is in elk geval makkelijk vergelijken per supermarkt. Om de gezonde eigenschappen van de sinaasappel te drinken is het dus wel belangrijk het sap meteen op te drinken. In die zin, is het toch beter om het thuis zelf uit te persen.

De sappen uit pak zijn uiteraard wel goedkoper. Een literpak gepasteuriseerd sap kost vaak rond de 2 euro (het sap uit de koeling). Dat scheelt wel, maar bevat veel minder goede voedingsstoffen. De gewone pakken sap zijn nog goedkoper (tussen de 1 en 1,50 euro). Echter bestaat dit sap vaak voor een groot deel ook uit water. Trouwens hoe langer het pak in de winkel staat, des te minder vitamine C zit erin. Wel een stuk goedkoper dus, maar zeker minder gezond. Wat dat betreft kunnen we ook zelf water toevoegen aan het vers geperste sap, dan wordt dit ook een stuk goedkoper.

Sinaasappelsap bestaat grotendeels uit fruitsuikers. Vers geperst sap bevat veel voedingstoffen, maar is dus ook een stuk duurder. Ik zou het sap altijd drinken in combinatie met een maaltijd (zoals het ontbijt). Belangrijk is dan wel, dat de maaltijd niet een aaneenschakeling van koolhydraten is. Sinaasappelsap met brood (en misschien nog zoet beleg) is een aanslag op de bloedsuikerspiegel. Mijn advies is om het altijd te combineren met een maaltijd die grotendeels uit eiwitten en vetten bestaat. Dan kan sinaasappelsap zeker een gezonde toevoeging zijn.

Fijne week nog,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.