Etiket van de week 30 januari 2017

Sportlife

Een sportief leven, dat is de echte naam van deze kauwgum. De naam is goed bedacht, maar het heeft weinig meer met sporten te maken. Dat gezegd hebbende, liet mijn TV de afgelopen weken Russische ijshockeyers zien die dol zijn op sportlife. De potjes sportlife zijn nieuw, dus een goede reden eens te kijken wat er in deze kauwgum zit. Het worden dus ook 2 potjes, de smaak extramint suikervrij en smashmint. We beginnen met de extramint suikervrij:

Zoetstoffen (sorbitol, maltitol, aspartaam, saccharine, sucralose, acesulfaam K) , gombasis , aroma’s , stabilisatoren (arabische gom, glycerol), kleurstof (E171) , geheel geharde raapzaadolie, glansmiddel (carnaubawas).

Voor degenen die niet weten welke zoetstoffen er zijn, dit zijn ze dus al bijna allemaal. Maar liefst 6 verschillende zoetstoffen. Verder nog aroma’s, gommen, kleurstoffen, gehad olie en glansmiddel. Hiervan lijkt het glansmiddel me nog het meest onschuldig. We gaan meteen maar door met de smashmint:

Zoetstoffen (sorbitol, maltitol, aspartaam, saccharine, sucralose, acesulfaam K) , gombasis , aroma’s , stabilisatoren (arabische gom, glycerol), kleurstof (E171) , geheel geharde raapzaadolie, glansmiddel (carnaubawas)

Er zitten nog net zoveel soorten zoetstof in, waarschijnlijk zorgen de aroma’s voor de andere smaak. Verder dus totaal geen verschil. Met behulp van een chemisch stofje wordt er dus een smaak van gemaakt, smash of extra mint. Voordat ik er nog verdere uitspraken over doe, wil ik eerst nog de voedingswaardes doornemen.

De hoeveelheid vet en eiwit in de kauwgum zijn minimaal, de koolhydraten grappig genoeg zijn flink. 65 gram per 100 gram. Net geen gram per kauwgum (ongeveer 1,1 gram totaal). De term suikervrij vind ik erg misleidend. Het zijn weliswaar 65 gram koolhydraat, waarvan 0 gram suiker. Maar wel 64 gram polyolen. Dit zijn zoetstoffen die nog wel koolhydraat zijn en dus ook calorie├źn bevatten. Dit valt ook gewoon in de categorie van geraffineerde koolhydraten, dus zijn gewoon suikers.

Er zijn denk ik weinig mensen die kauwgum doorslikken en nu is ook wel duidelijk dat we dit beter niet kunnen doen. Door te kauwen op de kauwgum komen er evengoed nog bestanddelen in ons maag-darmkanaal. Dit kan dus nooit een positief effect hebben. Kortom, ik at al nooit kauwgum en dat zal ik niet veranderen.

Fijne week!!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.