Etiket van de week 30 januari 2018

Kvarg

Er is weer een nieuw product in het zuivelschap, geen kwark, maar kvarg. Een eiwitrijkere soort kwark uit Zweden. Op het eerste oog lijkt het mij een variant op de ‘Skyr’ uit IJsland. Enfin, we gaan het etiket maar eens bekijken. Er zijn best wat smaken, daarom kies ik 3 smaken uit om te bekijken: de naturel, de framboos en de perzik/passie;

Naturel:

Magere melk, melkzuurbacteriën, stremsel

Framboos:

Magere verse kaas [Magere melk, melkzuurbacteriën, stremsel], water, gemodificeerd maiszetmeel, geconcentreerde zwarte wortel, natuurlijk aroma van framboos en andere natuurlijke aroma’s, zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam K), zuurteregelaars (E330)

Perzik/passie:

Magere kwark [Magere melk, melkzuurbacteriën, stremsel], water, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijk aroma, zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam K), zuurteregelaars (E330)

Doordat er magere kwark gebruikt is, zit er weinig vet in de kvarg. Door de melkzuurbacteriën zit er ook weinig lactose (melksuiker) in de kvarg, dus houden we vooral veel eiwitten over. In de naturel zitten verder geen andere ingrediënten, de andere smaken hebben dat wel. Het gaat dan dus vooral om aroma’s (en nog wat concentraat van zwarte wortel) en gemodificeerd maiszetmeel (gemodificeerd suiker?). Voor de smaak zijn nog behoorlijk wat zoetstoffen toegevoegd, de ouderwetse aspartaam en acesulfaam K zijn weer uit de kast gehaald.

Dan gaan we nog even kijken naar de voedingswaardes. De naturel bevat 12 gram eiwit per 100 gram, de overige 2 11 gram. Dat is behoorlijk veel. Gemiddeld bevatten de smaken 5 gram koolhydraten per 100 gram, dus dat is een heel groot suikerklontje. Vetten zitten niet in deze producten, de hoeveelheid zout is laag en ook zitten er geen voedingsvezels in.

Het is dus eigenlijk een bak eiwitten met een klontje suiker en extra zoetstoffen. Nogmaals, persoonlijk zou ik alle producten mijden waar zoetstoffen in zitten. Ze zijn chemisch (en worden met allerlei ziektes in verband gebracht) , verstoren ons hongergevoel en verstoren de opname van voeding in de darmen. Verder is dit product door de hoeveelheid eiwitten erg verzurend voor het lichaam. Een oplossing zou kunnen zijn om de naturel te nemen (geen suiker en zoetstof) en deze zelf te vullen met fruit (minder verzurend, extra vezels en lekker).

Fijne week nog.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.