Etiket van de week 30 mei 2016

Snelle Jelle,

Met regelmaat komen er reclames voorbij met gezonde tussendoortjes. De snelle jelle is daar een voorbeeld van. Het moet nog gezonder dus is er tegenwoordig de smaak spelt en rogge. Tijd voor een blik op het etiket:

Ingrediënten:

ingrediënten: glucose-fructosestroop, roggebloem 22%, suiker, speltmeel (tarwe) 12%, water,speltvlokken (tarwe) 1%, specerijen, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), zonnebloemolie, rijstebloem, kaneel.

Wat meteen opvalt zijn de grote hoeveelheden glucose-fructosestroop en suiker die gebruikt zijn. Het zijn het eerste en derde ingrediënt qua hoeveelheid in de snelle jelle. Tevens zit E450 erin (zuurnatriumpyrofosfaat), wat niet valt onder de onschuldige toevoegingen.

Dit geeft weer meer dan genoeg reden om ook even de voedingswaardetabel erbij te halen. Zowel de vetten als eiwitten zijn niet spectaculair, de koolhydraten zijn een ander verhaal. Per 100 gram is dit maar liefst 69 gram! Waarvan 40 gram suikers. Een reep is ongeveer 35 gram. Dat komt dan neer op 23 gram suiker per reep! Dat zijn ruim 5 suikerklontjes!!

Deze hoeveelheid suiker geeft ongetwijfeld een hoop energie, maar je bent het ook snel weer kwijt door de daling van de bloedsuikerspiegel. Wil je een verantwoord tussendoortje? Loop dan dit vak voorbij.

Snelle groet,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.