Etiket van de week 31 juli 2017

Het nieuwe Sprite

Sprite is op de nieuwe toer, volgens de reclame hebben ze nu 3 natuurlijke smaken. Met 100% natuurlijke smaken. Eigenlijk willen ze zeggen dat we sprite moeten drinken, want het is gezond. Dat is tenminste de boodschap van het verhaal. Tijd om alle drie de smaken te bekijken. We hebben tegenwoordig de gewone sprite, de sprite cirtroen munt en de sprite citroen cranberry.

Sprite:

Sprankelend water, voedingszuren: E330, E331, natuurlijke citroen-limoen aroma’s, zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K.

Sprite citroen munt:

Sprankelend water, voedingszuren: citroenzuur, natriumcitraat, natuurlijke citroen-limoen aroma’s, munt extract, zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K.

Sprite citroen cranberry:

Sprankelend water, voedingszuren: citroenzuur, natriumcitraat, zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K, natuurlijke citrus aroma’s met andere natuurlijke aroma’s.

Deze week draai ik de volgorde eens om. Eerst ga ik naar de voedingswaarde kijken van de 3 smaken. Van alle smaken is deze namelijk exact hetzelfde. Alles is ‘0’. Geen koolhydraten, geen vetten, geen eiwitten, geen zout, geen vezels, maar wel nog 4-5 kcal per 100 ml. Dat is niet veel natuurlijk. Eigenlijk zijn alle smaken dus gewoon een ‘light’ drank. Alleen anders in de markt gezet, want ‘light’ heeft langzaam een minder populaire kant gekregen door het gebruik van zoetstoffen als aspartaam. Een stof die hier dus inzit.

Goed, de ingrediĆ«nten dan. De smaak is grotendeels afkomstig van natuurlijke aroma’s en extracten. Die waren ooit natuurlijk, nu dus niet meer. Uiteraard zit er koolzuur in, wat nu heel populair ‘sprankelend water’ wordt genoemd. We kunnen nu dus eigenlijk al zeggen dat de smaakstoffen niet meer 100% natuurlijk zijn (hooguit van natuurlijke oorsprong). Dan ga ik tot slot nog even over de zoetstoffen vallen. Het maakt mij eigenlijk niet eens echt uit welke zoetstoffen gebruikt worden, ze werken allemaal hetzelfde. Ze zorgen ervoor dat ons brein koolhydraten verwacht door de zoete smaak en daar het verteringskanaal op aanpast. Vervolgens komen deze niet, dus gaan we uiteindelijk toch nog trek in ‘zoet’ krijgen. Verder zijn deze stoffen moeilijk te metaboliseren, m.a.w., alle processen in de darmen worden verstoord.

Ik blijf het vreemd vinden dat het kan, een claim met 100% natuurlijke smaken. Een groot deel van de smaak wordt bepaald door de zoetstoffen, die absoluut niet natuurlijk zijn. Of is zoet geen smaak in dit geval? Ik vind het erg dat mensen bij sprite nu niet eens meer de keuze hebben om of voor zoetstof te kiezen, of voor een hoop suiker. Zelf zou ik dan altijd nog voor de suiker gekozen hebben.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.