Etiket van de week 4 april 2016

Deze week worden het meerdere etiketten. De etiketten van de producten van het nationale koningsontbijt dit jaar. Het ontbijt werd deze week bekend gemaakt, dus nemen ik stuk voor een stuk een kijkje op de etiketten. Vanwege de vele producten, houd ik het per product wat korter dan meestal.

Campina lang lekker halfvolle melk:

Het is lang lekker, oftewel er is een foefje mee uitgehaald. Daarnaast nog wat vet uitgehaald, wat ook weer een bewerking is. Niet mijn voorkeur, maar verder geen rare andere stoffen in verwerkt.

Milner smeerkaas slanki naturel:

Geen toegevoegde suikers, dat valt mee, wel heel veel smeltzouten.

Jumbo kipfilet:

Dat heeft natuurlijk nogal wat extra’s. Dextrose, gistextract (smaakversterker), natuurlijk aroma en nog wat e-nummers die ik persoonlijk probeer te mijden.

Hero original delight jam:

Wat de delight in dit geval betekend weet ik niet, maar ik weet wel dat er heel veel suiker in zit, zowel in de vorm van suiker als maltodextrine

Yespers fruit en groente spread:

Op het appelsapconcentraat na heb ik weinig over deze spread te zeuren. Volgens het etiket bevat het verder echt alleen fruit en groente.

Gouda’s glorie halvarine:

Ik ben sowieso geen fan van halvarine of margarine. In deze zitten alleen maar plantaardige omega-6 vetten, de omega’s waar we al genoeg van binnenkrijgen. Het ergste vind ik nog, de transvetten die dit product bevat. Een flinke misser in een gezond ontbijt.

Jumbo volkoren brood:

Jammer dat er dextrose aan toegevoegd is. Verder heeft brood weinig voedingswaarde, maar hoeft niet perse slecht te zijn. Of we gluten binnen willen krijgen is een andere vraag, waar ik nu niet op in zal gaan.

YAM licht meerzaden:

Een behoorlijk alternatief in het brood, zelfs geen gluten. Qua smaak, geen idee, ik heb het nog nooit gegeten. Jammer dat er toch nog wat suiker aan toe is gevoegd. Voor de smaak?

Jumbo rijstwafels meergranen:

Blijft een suikerbom, ondanks die paar granen meer.

Junami appels en komkommer:

Mooi dat dit er ook in zit.

Over het algemeen dus een hele verbetering met voorgaande jaren. De jam en kipfilet zijn een poging in de goede richting, de halvarine een flinke misser en de rijstwafels zou je daar ook nog bij kunnen rekenen.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.