Etiket van de week 4 juli 2017

Yumearth

Om kinderen aan de vitamines te krijgen is er al het één en ander bedacht. Gisteren kwam ik weer iets nieuws tegen in de winkel. Zakjes met snoep met vitamines van yumearth. Hele vrolijke zakjes, die niet het idee geven dat de earth hier blij van wordt. Ik zag al een aantal smaken, dus ik ga er ook meerdere bekijken. De 3, op het gehoor, gezondste keuzes heb ik gekozen en dat zijn de organic pops, de vitamine c pops en de anti-oxifruits drops.

De organic pops:

Biologische rietsuiker, biologische bruine rijst glucosestroop, citroenzuur, ascorbinezuur (vitamine C), natuurlijke smaakstoffen (granaatappel, perzik, kers, aardbei), sapconcentraten (zwarte wortel, zwarte bes), biologische annatto.

De vitamine c pops:

Biologische rietsuiker, biologische bruine rijst glucosestroop, citroenzuur, ascorbinezuur (vitamine C), natuurlijke smaakstoffen (framboos, kers, aardbei), sapconcentraten (zwarte wortel, zwarte bes).

De anti-oxifruits drops:

Bruine rijst glucosestroop, rietsuiker, citroenzuur, ascorbinezuur (vitamine c), natuurlijke smaakstoffen (granaatappel, kers, bosbes, aardbei), sapconcentraten (zwarte bes, zwarte wortel, appel, wortel, pompoen).

Allemaal biologische ingrediënten. Dat is de prijzen aan yumearth. Wel opvallend is dat de lolly’s en dropjes qua ingrediënten erg op elkaar lijken. Biologisch of niet, de suikers in dit snoep zijn evengoed gewoon geraffineerd. Het blijft gewoon suiker. Aan alle drie de soorten is nog vitamine C toegevoegd, verder zitten er alleen sapconcentraten en smaakstoffen in. De hoeveelheid vitamines die daar nog in zitten zijn verwaarloosbaar of misschien zijn die er wel helemaal niet meer.

De voedingswaarde is iets waar ik kort over kan zijn. Eerst de vitamine C. In een geheel zakje zit nog niet eens 1 gram vitamine C. Er is al vaker aangetoond dat we dagelijks ongeveer 3 gram vitamine C kunnen opnemen, dus heel veel stelt dit niet voor. Tevens, is het gewoon synthetische vitamine C. Vetten en eiwitten zitten niet in de snoepjes. Hoe komt dat? Omdat 100 gram van dit snoep, 100 gram suiker bevat! De lolly’s (pops) bevatten al anderhalf suikerklontje. De zuurtjes (drops) dan wat minder, want die zijn kleiner. Kortom, eigenlijk zijn dit gewoon suikerbommen met een beetje synthetische vitamine C. Maar wel biologisch!

Maak je kinderen blij met dit soort snoep? Ik weet het niet. Worden ze er gezonder van? Nee, absoluut niet, daar zijn voor vitaminen hele andere producten voor nodig. Daarbij vind ik deze snoepjes behoorlijk prijzig, wat niet in verhouding staat tot de gezondheidswinst, die de verpakkingen willen doen beloven.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.