Etiket van de week 4 juli 2016

Knappertjes

Gisteren liep ik met mijn vriendin door de supermarkt en zij zag de de knappertjes van verkade in de aanbieding waren. Blijkbaar neemt ze dingen van mij over en ging ze de etiketjes bekijken van de verschillende soorten. Dat zijn dus de gewone en de volkoren variant. Je zou ervan uit willen gaan dat de volkoren variant gezonder is. Is dat ook zo?

De gewone: Tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm), lactose en melkeiwitten, rijsmiddelen (natriumcarbonaten, dinatriumdifosfaat, ammoniumcarbonaten), zout

De volkoren: Tarwebloem 64%, suiker, plantaardige olie (palm), tarwezemelen 11%, lactose enmelkeiwitten, dextrose, rijsmiddelen (natriumcarbonaten, dinatriumdifosfaat, ammoniumcarbonaten),tarwekiemen 1,6%, zout, aroma

Op een paar ingrediënten na, lijken ze veel op elkaar. Om het volkoren te maken zitten er nog tarwezemelen en tarwekiemen in. Blijkbaar wordt daar de smaak niet beter van dus is er extra suiker toegevoegd en aroma (niet eens natuurlijk).

Uiteraard bestaat zo’n koekje bijna geheel uit koolhydraten. De gewone bevat 79,5 gram koolhydraat per 100 gram (waarvan 17,2 gram suiker) en de volkoren bevat iets minder namelijk 70 gram koolhydraat per 100 gram (waarvan 21,5 gram suiker, er is dus meer suiker toegevoegd!).

Nu de vraag, wat is er gezonder? Laten we eerst zeggen dat deze koekjes weinig voedingswaarde hebben. Misschien dat er ergens nog een verdwaalde vitamine in zit, dan hebben we het wel gehad. De koolhydraten, vetten en eiwitten die erin zitten hebben ook niet de kwaliteit dat ons lichaam hier iets nuttigs mee kan. Per koekje mag je eigenlijk gewoon rekenen dat je ongeveer 1 suikerklontje aan binnenkrijgt. De koekjes bestaan bijna volledig uit koolhydraten, dus nee, beide zijn niet gezond. Met de volkoren variant is iets meer gerommeld en gesuikerd, terwijl de gewone variant meer koolhydraten bevat. Wat dat betreft denk ik dat het om het even is welke genomen wordt. Persoonlijk kies ik het liefst de variant die het minst bewerkt is, dus zou ik zelf de gewone variant kiezen.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.