Etiket van de week 5 december 2016

Snelle Jelle Zero

Rond deze tijd ligt er een hoop snoepgoed in de winkel. Meer dan goed voor ons is. Omdat we dat allemaal wel weten ga ik geen snoepgoed bekijken, maar gewoon een product dat al even in de schappen ligt. Ik meen dat er voor dit product een maand of 2 geleden veel reclame werd gemaakt. De snelle jelle zero moet een gezondere kruidkoek zijn zonder toegevoegde suikers. Zou dat echt gelukt zijn?

Ingrediënten:

Roggebloem, voedingsvezel (oligofructose), zoetstof (xylitol), stabilisator (glycerol), specerijen, kaneel, rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), zonnebloemolie, rijstebloem.

Is er suiker toegevoegd? Ja en nee, er is oligofructose toegevoegd, maar deze werkt, zoals genoemd op het etiket als voedingsvezel. Verder geen hele spannende ingrediënten, alleen val ik dan toch over de zoetstof. Het is het derde genoemde ingrediënt, wat wil zeggen dat er alleen van roggebloem en voedingsvezel meer in dit product zit. Dat betekent dus dat hier heel veel xylitol in zit! Voor degenen die nog steeds geloven in het calorie tellen is dit misschien een oplossing, maar het is allang al bewezen dat zoetstoffen niet bijdragen aan een gezond gewicht. Ook xylitol niet. Daarnaast kan veelvuldig gebruik van xylitol diarree en winderigheid veroorzaken.

Het belangrijkste ingrediënt, de roggebloem, is hierin verwerkt om het vooral weer gezond te laten lijken. Welk deel van de rogge is er gebruikt? De bloem! Kortom, alle belangrijke voedingsstoffen die in rogge zitten zijn verwijderd. Officieel is roggebloem dus geen suiker of toegevoegde suiker, maar valt gewoon onder de geraffineerde koolhydraten die ook nog eens zorgen voor een snelle (jelle) stijging van de bloedsuikerspiegel. Absoluut niet geschikt voor de diabetici.

Als we naar de voedingswaardes kijken klopt dat ook wel. Een plak van 42 gram bevat bijna 19 gram koolhydraten, ruim 4 suikerklontjes dus. De voedingsvezels zijn met 10 gram per plak goed vertegenwoordigt. Eiwitten en vetten zitten nagenoeg niet in deze plak (eiwitten 0,9 gram, vetten 0,4 gram). Kortom, de verhoudingen in de ontbijtkoek liggen enorm scheef en daarom is ook deze koek absoluut niet geschikt als tussendoortje. Als onderdeel van het ontbijt of als lunch zou kunnen in combinatie met producten die veel eiwit en vet bevatten. Evengoed heeft deze koek weinig voedingswaarde. Het is dermate gefabriceerd dat er alleen een paar verdwaalde vitaminen en mineralen in achter zijn gebleven.

Het is veel lekkerder om zelf iets te maken en afhankelijk van de bestanddelen nog gezonder ook. Ik maak zelf wekelijks een bananenbrood (op basis van amandelmeel), maar er zijn ook nog een hele hoop andere variaties te bedenken.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.