Etiket van de week 5 juni 2017

Vifit Sport

Er was niet aan te ontkomen. Op internet wist vifit mij regelmatig te vinden met advertenties voor hun nieuwste lijn: sportproducten. Het gaat om een aantal sportdranken, sportrepen en een sportshake. Van alle soorten zijn er 3 smaken en ik ga 1 smaak per soort bekijken. De site ziet er goed uit, de prijzen ook. Het zijn geen goedkope producten, dus er mag wat van verwacht worden.

De sportdrank: Banaan/honing

Melk (1,3% vet), water, melkeiwit (caseinaat, wei-eiwit), suiker, maltodextrine, stabilisatoren (natriumpolyfosfaat, carrageen), kaliumcitraat,  natuurlijke aroma’s, magnesiumcitraat, kleurstof (beta-caroteen), vitamine D, vitamine B6.

De sportreep: Perzik/yoghurt

Melkeiwit (caseïnaat, wei-eiwit), witte chocolade (suiker, cacaoboter, melkpoeder, emulgator (soja lecithine), natuurlijk aroma), fructosesiroop, collageenhydrolysaat, water, gevriesdroogde perziken, bevochtiginsmiddel (glycerine), wei-eiwit snippers (wei-eiwit, rijstmeel, emulgator (soja lecithine)), kaliumcitraat, palmvet, magnesiumcitraat,  natuurlijke aroma’s, zout,  zuurteregulaar (citroenzuur), vitamine B6, vitamine D.

De sportshake:

Melkeiwit (caseinaat, wei-eiwit), suiker, kaliumcitraat, maltodextrine, magnesiumcitraat, passievrucht sap poeder, natuurlijk aroma, zout, emulgator (zonnebloem lecithine), vitamine D, vitamine B6, kleurstof (betacaroteen).

Dat zijn 3 interessante lijstjes geworden, laat ik beginnen met de sportdrank. De eerste ingrediënten zijn melk en eiwit. De grootste soort eiwit is caseïnaat, een goedkoop eiwit en niet goed opneembaar. Hierna krijgen we de zoetigheid; suiker en maltodextrine. Ook hier vinden we voor de smaak nog wat natuurlijke aroma’s en nog wat vitamines; synthetische vitamine D en B6. De mineralen kalium en magnesium kunnen prima opgenomen worden, want die zijn gebonden aan citraat. De toevoeging van natriumpolyfosfaat vind ik geen geweldige, want dit kan bijvoorbeeld de opname van mineralen (zoals magnesium en kalium) belemmeren.

Dan de sportreep, weer wordt grotendeels gekozen voor caseïnaat. Vervolgens wordt gekozen voor chocolade toevoeging (dit geldt ook voor de andere 2 smaken) met uiteraard suiker. In de reep zitten ook weer meerdere vormen van natuurlijke aroma’s, nog wat rijstmeel (suiker), synthetische vet (palmvet), synthetische vitamine B6 en D. Voor de volledigheid nog wat gevriesdroogde perziken en lekkere fructosesiroop (ontstekingsbevorderend suiker). De overige toevoegingen vind ik verder oké.

Tot slot, de shake, ook weer met caseïnaat, suiker en maltodextrine. Weer goede vormen van magnesium en kalium, weer natuurlijk aroma, synthetische vitaminen en als extra sap poeder van passievrucht. Sap in poedervorm ben ik eigenlijk nog niet eerder tegengekomen, maar veel meer dan suiker kan het niet meer zijn.

De voedingswaarde bekijk ik per portie (drank 330 ml, reep 55 gram en shake 35 gram). De vitamine vind ik weinig toegevoegde waarde hebben en vet zit eigenlijk alleen in de reep, hoewel dit ook maar 3,6 gram is (geraffineerd vet). Dan interessanter, de hoeveelheid eiwitten, die dus al niet van de beste soort zijn. De drank bevat 20 gram eiwit, de reep ook 20 gram en de shake zowaar ook 20 gram. Dat zijn flinke hoeveelheden en verklaard waarschijnlijk ook de prijs van het product. Nu nog even interessant, de hoeveelheid suiker. De drank bevat 20 gram suiker (4,5 suikerklontjes), de reep bevat 18 gram (4 suikerklontjes) en de shake 9 gram (2 suikerklontjes). Dit zijn natuurlijk nog evengoed flinke hoeveelheden suiker. De shake valt nog mee, mits deze in water wordt aangemaakt.

De hoeveelheid suiker stoort me toch in deze producten, net als de overige geraffineerde (bewerkte) stoffen die hierin zitten. Zelf ben ik niet meer van de specifieke sportproducten. Voor degenen die toch een shake of iets willen, dan zou ik deze lekker zelf maken met wey-eiwit (zelf gebruik ik nog wel eens ei-eiwit) en vers fruit. Zeker nu lekker met aardbeien, beetje water, in de mixer en drinken maar.

Fijne week! Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.