Etiket van de week 6 februari 2017

Cup-a-Soup

Volgens de nieuwe reclame van cup-a-soup zitten er nu echte tomaten in de soep. Klinkt leuk. Ik vraag me dan als eerste af wat er dan voorheen in de soep zat als er nu wel echte tomaten in zitten. Daar ga ik nu verder niet op in en het huidige etiket beoordelen. En omdat het kan bekijk ik niet alleen de tomatensoep maar ook de groentesoep. We beginnen met de tomatensoep:

Tomaat 38%, aardappelzetmeel, suiker, croutons 11% (witbrood (TARWEBLOEM, zout, gist, raapzaadolie), palmolie, antioxidant: rozemarijnextract), deegwaar 8 % (harde TARWEGRIES, zout), zout, gistextract, palmvet, ui, specerijen (knoflook, peper, lavas), peterselie, geconcentreerd groentesap (SELDERIJ, wortel, prei, ui).

Gelukkig is tomaat wel het meest gebruikte ingrediƫnt. Ze zijn zelfs op duurzame wijze geteeld. Dat is mooi, het is jammer dat het dan zo wordt bewerkt zodat er alleen nog maar poeder in een zakje over blijft. Alle gezond voedingsstoffen van de tomaat zijn er inmiddels dus echt wel uit. Naast de tomaat zit verder nog veel suikers en verborgen suiker. Aardappelzetmaal, suiker, croutons, deegwaar, geconcentreerd groentesap. De palmolie en het palmvet zijn ook geraffineerd zodat er geen nuttige vetten in zitten. Wat ik ook wil benoemen is het gistextract. Misschien bij velen wel bekend, bij andere minder, maar dit komt vaak neer op het gebruik van smaakversterkers (E621). Genoeg over de tomatensoep, nu de groentesoep:

Aardappelzetmeel, deegwaar 17% (harde TARWEGRIES, zout), gedroogde glucosestroop, groenten 16% (ui, wortel, erwt, KNOLSELDERIJ, prei, rode paprika), croutons 10% (witbrood (TARWEBLOEM, zout, gist, raapzaadolie), palmolie, antioxidant: rozemarijnextract), zout, palmvet, suiker, aroma, gistextract, kurkuma, peper, nootmuskaat.

Ik had als eerste iets van groente verwacht, maar hier zit vooral aardappelzetmeel in. Dus ook weer veel suikers. Hier is zelfs nog extra gedroogd glucosestroop toegevoegd. Verder geldt voor dit product eigenlijk hetzelfde als voor de tomaat.

Dan gaan we nog even door de voedingswaardes heen. We bekijken het per portie (175 ml). De tomaat bevat ruim 12 gram koolhydraat (eigenlijk allemaal suiker) en de groente 11 gram (ook bijna volledig suiker). Dat zijn dus ongeveer 2,5 suikerklontje voor 1 kopje soep. De hoeveelheid eiwit en vet zijn minimaal, en ik vrees dat de eiwitten het kokende water amper overleven. Verder bevat dit opkikkertje nog een flinke lading zout, 1,5 gram (25% van wat je dagelijks nodig hebt).

Eigenlijk is het een zakje suiker en zout in water, met wat smaak van smaakversterkers. Behalve dat het lekker is, voegt het eigenlijk niets toe aan ons lichaam. Als we gezond eten hebben we ook echt niets nodig om 16 uur. Voor degenen die gek zijn op soep, maak deze dan zelf! Veel gezonder en denk ik ook lekkerder. Kijk dan wel uit voor bouillonblokjes met gistextract!

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.