Etiket van de week 6 mei 2017

Lee kum kee zwarte bonen saus

De Aziatische keuken en dan vooral ook de Thaise is één van mijn favoriete keukens. Zelf Thaise gerechten maken is erg lastig en tijdrovend. Uiteraard speelt de voedingsindustrie hier op in met allerlei zakjes, mixjes en potjes. De meeste mixen zijn vol met smaakversterkers, suikers en andere chemicaliën. Ik word dan ook erg blij als er merken verschijnen die hier niet aan meedoen en proberen natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Ditzelfde dacht ik toen ik een aantal weken terug het potje van de Lee kum kee pakte.

Op de verpakking staat zelfs met grote letters dat er geen smaakstoffen en conserveringsmiddelen in zitten. Dus ik dacht; doen! Had ik maar wat beter gekeken. Eerst de lijst met ingrediënten:

Gefermenteerde zwarte bonen 25% (zwarte bonen, (SOJABONEN), zout, water), sojasaus (water, zout, SOJABONEN, TARWEMEEL), water, suiker, gedehydrateerde knoflook 6%, zout, gemodificeerd maïszetmeel.

Uiteraard waren mij de suikers van tevoren ook al opgevallen. Het feit dat er verder niet al te veel rotzooi in zat overtuigde mij om het een keer te proberen. Het potje bevat ruim 200 gram saus, goed voor 2 personen. Dat is dus makkelijk rekenen, 100 gram saus per persoon. Dan blijken er toch behoorlijk wat suikers in te zitten, bijna 4 suikerklontjes per maaltijd (17 gram suiker)! Ik werd al wat minder enthousiast.

Toegegeven, het was best lekker. Echter, als er teveel tijd tussen de happen zat, blijkt wat er met deze saus aan de hand is. Een samentrekkende mond was het gevolg. Een enorme zondvloed aan zout was zojuist mijn lichaam binnengevallen. Ik weet niet hoeveel glazen water ik die avond gedronken heb, maar het waren er zeker meer dan 4. Hoeveel zout zit hier in? Er zit per 100 gram 14,7 gram zout in deze saus! Dit is al een drievoud van onze dagelijkse behoefte! Ik had hierna geen last van klappermelk, maar van klappernieren.

Helaas is deze saus dus een absolute afrader. Ik zou graag via deze manier Lee Kum Kee willen verzoeken deze lading zout drastisch aan te passen. Leuk dat er geen conserveringsmiddelen in zitten, maar dit is absoluut geen oplossing (hooguit een zoutoplossing).

Fijn weekend nog!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.