Etiket van de week 6 september 2017

Frisse kokosyoghurt

In mijn zoektocht naar het toevoegen van nieuwe producten in mijn dieet, kwam ik in de kokos terecht. Kokosroom bijvoorbeeld, dit bevat veel goede verzadigde vetten, ondanks alle tegenstrijdige discussies. Ik ben ook wat aan het experimenteren geslagen met avocado’s en kokos is de volgende stap. Kokosroom zit bijvoorbeeld in blik, het is het dikke deel van de kokosmelk. Ook is er nu kokosyoghurt. Dit kan dezelfde goede vetten bevatten, mits het niet al te bewerkt is. Ik vond uiteindelijk bij 1 supermarkt gewone kokosyoghurt, maar ook ‘frisse’ kokosyoghurt als toetje. Nou, dat etiket wilde ik toch wel even delen:

Volle melk, 13% slagroom, melkbestanddelen, suiker, water, melkeiwit, 1,5% kokosmelkpoeder (melk), 0,7% geraspte kokos, gemodificeerd zetmeel (aardappel, maïs en/of tapioca), aroma’s, verdikkingsmiddel (guarpitmeel, pectine), yoghurtcultuur. Allergie-informatie: bevat lactose, melkeiwit

De titel van het product doet vermoeden dat er kokos gebruikt is om yoghurt van te maken. Helaas is dit dus totaal niet waar, heel erg jammer en flinke misleiding voor de consument. Laat ik rustig beginnen en eerst kijken naar wat er met de kokos gedaan is. Er is kokosmelkpoeder toegevoegd en wat geraspte kokos. Dat is respectievelijk 1,5% en 0,7% van het totale toetje! Dit is dus gewoon yoghurt met een klein beetje kokossmaak, geen kokosyoghurt. Verder is er namelijk heel veel melk toegevoegd (volle melk, slagroom, bestanddelen (dat klinkt wel heel vaag), eiwit). Ook is er gebruikt gemaakt van suiker zoals suiker en gemodificeerd zetmeel.

De bakjes zijn 150 gram, eens kijken wat er dan in 1 zo’n bakje zit. Het bevat ongeveer 11 gram vet, waarvan 8 gram verzadigd en bewerkt (dit zijn dus niet de gezonde kokosvetten). Verder zit er 22,5 gram suiker in, dat zijn dus 5 suikerklontjes (in een niet eens zo’n heel groot bakje). Tot slot bevat het toetje nog 4,5 gram eiwit, wat in vergelijking met de rest eigenlijk bar weinig is.

Het is een behoorlijk bewerkt toetje geworden, met slechte vetten en heel veel suiker. Wat mij betreft niet kopen, het is niet gezonder dan de andere toetjes die in de koeling staan. Misschien lekker voor de variatie en voor de mensen die een toetje zonder lactose willen. O nee, dat zit er dus wel in!

Fijne week nog,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.