Etiket van de week 7 november 2016

Liga mini letterbeertjes

Een verantwoord tussendoortje voor kinderen, dat lekker is en waar kinderen ook nog wat van leren. De aankondiging van de liga letterbeertjes kon niet beter. Waarom krijg ik dan meteen argwaan? De letterbeertjes zijn in 2 smaken verschenen en ik ga ze dus ook allebei onder de loep nemen. Er is een vanillesmaak en een chocoladesmaak (klinkt heel verantwoord).

De vanille:

Tarwebloem 34,7%, volkorentarwemeel 33,3%, suiker, koolzaadolie, witte chocoladestukjes 6,0% [suiker, volle melkpoeder, cacaoboter, magere melkpoeder, emulgator (sojalecithine), aroma (vanille)], dextrose, rijsmiddelen (natriumwater- stofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), zout, emulgator (sojalecithine), aroma, tarwevezels.

De chocolade:

Tarwebloem 33,8%, volkorentarwemeel 32,3%, suiker, koolzaadolie, melkchocoladestukjes 6,1% [suiker, volle melkpoeder, cacaomassa, cacaoboter, weipoeder (van melk), emulgator (sojalecithine), aroma (vanilline)], magere cacaopoeder 3,1%, dextrose, rijsmiddelen (natriumwaterstofcarbonaat, ammoniumwaterstofcarbonaat), zout, emulgator (sojalecithine), aroma, tarwevezels.

Ik begin met de e-nummers. Die zitten er volgens het etiket niet in. Een aantal stoffen vallen wel onder de e-nummering, maar ik zie geen schadelijke stoffen. Dat is dus wel een plus. Nu verder met de andere ingrediënten. De suiker valt natuurlijk op, in beide smaken wordt deze 2 keer genoemd en tevens zit er dextrose is. Grappig is dat er ook in de vanillesmaak (witte) chocolade zit. Verder bestaan de beide smaken grotendeels uit tarwebloem en volkorentarwemeel. Beide zijn bronnen van geraffineerde koolhydraten (zijn dus bewerkt) en geen gunstige vorm van suiker. Ze hoeven echter niet als suikers aangemerkt te worden op het etiket, maar alleen als koolhydraat. Toch ga ik ze optellen bij de hoeveelheid suikerklontjes per koekje.

Per koekje krijg je ongeveer 2 gram eiwit binnen, dat is best oké. Er zit per koekje ook 1,2/1,5 gram vezel in, dat is ook best oké. De vetten zijn grotendeels onverzadigd (door de koolzaadolie, die ook bewerkt is om in dit product te krijgen) en met ruim 3,5 gram per koekje niet al te hoog. Dan nu de suikers. Per koekje van 25 gram zit er 17 gram koolhydraat (suiker) in. Dat zijn bijna 4 suikerklontjes per koekje. Dat is voor een kind helemaal een suikerbom. Hoe kan dit verantwoord zijn? De koekjes bevatten verder zeer weinig vitaminen en mineralen.

Wat mij betreft zijn dit absoluut geen verantwoorde tussendoortjes. Zeker niet voor kinderen. Het nut van tussendoortjes überhaupt is een andere discussie, maar dat valt buiten deze rubriek.

Fijne week!

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.