Etiket van de week 8 april 2018

Jake

Zoals bijna heel Nederland zit ik ook op facebook. Regelmatig scroll ik door bij advertentie’s, maar bij de reclame van Jake bleef ik hangen. Het blijkt te gaan om maaltijdrepen en maaltijdshakes, waar alles in zit wat we nodig hebben. Zo wordt het tenminste gebracht. Dat daagde me uit om het te gaan onderzoeken. Ik houd het simpel door 1 reep en 1 shake te bespreken (de samenstellingen van de verschillende smaken lijkt erg op elkaar).

De shake:

havermout (gluten), erwteneiwit isolaat, zonnebloemzaadolie, maltodextrine, dextrose, geconcentreerd omega 3-vetpoeder, inuline, zonnebloemolie, trikaliumcitraat, calciumcitraat, aroma, cholinebitartraat, antiklontermiddel: siliciumdioxide, zout, dikaliumfosfaat, magnesiumcarbonaat, lycopeenpoeder, zoetstof: sucralose, l-ascorbinezuur, menaquinone-7, nicotinamide, dl-alpha-tocoferylacetaat, zinkoxide, calcium dpantothenaat, mangaangluconaat, kopersulfaat, riboflavine, pyridoxine-hcl, thiaminemononitraat, reti-nylacetaat, pteroylmonoglutaminezuur, chroomchloride, natriumjodide, natriummolybdaat, natriumseleniet, d-biotine, fylochinon, cholecalciferol, cyanocobalamine

De reep:

Havervlokken 18,8% (gluten), glucosestroop, erwteneiwitten, rijststroop, zonnebloemolie, oligofructose, gehydrolyseerde tarwegluten, rijsteiwitten, mineralen (dikaliumwaterstoffosfaat, calciumcarbonaat, magnesiumoxide, ijzer(III) difosfaat, zinkoxide, koper(II)gluconaat, mangaansulfaat, chroom(III)chloride, kaliumjodie, natriumseleniet, natriummolybdaat), aroma’s, banaan 1,0%, kaneel 0,2%, voedingszuur: citroenzuur, emulgator: lecithine, zout, cholinebitartraat, vitamines (ascorbinezuur, tocoferylacetaat, nicotinamide, calcium-D-pantothenaat, riboflavine, thiaminehydrochloride, pyridoxinehydrochloride, retinylacetaat, foliumzuur, vitamine K, biotine, ergocalciferol, cyanocobalamine), lycopeen

Dat is een hele waslijst. Laten we daarom eerst met de shake beginnen. Dat er erwteneiwit gebruikt wordt vind ik wel mooi. Daarna komt er een rijtje met stoffen waar ik minder enthousiast van wordt. Zonnebloemzaadolie (omega-6), suiker (maltodextrine, dextrose), inuline (officieel een vezel, maar beoordeel ik liever als fructaan: bemoeilijkt de vertering) en zonnebloemolie (weer omega-6). Als tegenhanger van de omega-6 is omega 3-vetpoeder toegevoegd. Ik kan me niet voorstellen dat ons lichaam hier de juiste omega-3 van kan maken. Verder zijn de vele vitaminen allemaal volgens mij synthetisch, inclusief de ietwat giftige variant van B12 (cyanocobalamine, laat cyanide in het lichaam achter). Tevens worden er ondanks de suikers nog zoetstoffen toegevoegd en zijn de mineralen ook niet allemaal goed opneembaar.

Dan naar de reep. Eigenlijk komt dit een beetje op hetzelfde neer. Ook weer veel suikers; glucosestroop en rijststroop. Ook weer lastige vezels, nu geen inuline maar oligofructose. Dan heb ik het verder nog niet gehad over de aroma’s die in beide producten zijn toegevoegd.

Ik ga maar meteen door met de voedingswaardes. Eerst die van de shake. Even heel simpel; er zit veel suiker in. Zelfs in de light variant zit veel suiker. Verder valt op, in de gewone shake zit 5 x meer omega-6 dan omega-3 (dat is al niet de goede verhouding, maar komt in de buurt), in de sport shake is dat ongeveer hetzelfde, maar in de light shake is dit 10 x zoveel! Verder zijn zowel de shake als de reep goed gevuld met eiwitten, dat is prima. De vezels die in beide zitten zijn eigenlijk waardeloos, ze zijn synthetisch en maken de vertering lastiger in plaats van beter. En ja, ook de reep bevat trouwens veel suiker.

Het is wellicht goede marketing, maar er zit eigenlijk maar weinig in deze producten dat mijn lijf echt nodig heeft. Het is veel, nee het is in het geheel een synthetisch product geworden. Dit komt niet in de buurt van wat de natuur voor ons te bieden heeft. Daarbij zijn het geen goedkope producten. terwijl het niet meer te bieden heeft dan goedkopere varianten.

Fijne zondag nog,

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.