Etiket van de week 8 augustus 2016

M&M

Meestal richt ik mij op producten waarbij niet altijd duidelijk is of het om een gezond product gaat of niet. Deze week is dat denk ik kraakhelder. M&M’s vallen simpelweg onder het snoepgoed en zijn per definitie niet gezond. Ik ga regelmatig met mijn vriendin naar de bioscoop en verbaas mij erover hoeveel van die gekleurde dingen worden gekocht en gegeten. Alsof het de gewoonste zaak is om zoiets te eten. Het is helemaal niet raar om soms eens te snoepen, je lichaam vindt dit ook niet heel vervelend, zolang het bij soms blijft en geen dagelijkse gewoonte is. Binnen het snoepassortiment zijn er nogal wat keuzes, de ene keuze is beter dan de andere. Laten we eens kijken in welke groep de M&M’s zitten. Ik bekijk de gewone platte en de ronde met de pinda in het midden.

De ingrediënten van de platte M&M:

sui­ker, ca­cao­mas­sa, ma­ge­re MELK­POE­DERLAC­TOSE enMEL­KEIWIT­TEN, ca­cao­bo­ter, bo­ter­vet (van MELK), palm­vet, glu­co­se­si­roop, she­a­vet, zet­meel, emul­ga­tor (SO­JA­LECITHI­NE), kleur­stof­fen (E100, E120, E133, E160a, E160e, E171), dex­tri­ne, glans­mid­del (car­nau­ba­was), aro­ma’s, zout, ko­kos­olie

De ingrediënten van de ronde M&M:

sui­ker, PIN­DA’S, ca­cao­mas­sa, ma­ge­re MELK­POE­DERLAC­TOSE en MEL­KEIWIT­TEN, ca­cao­bo­ter, palm­vet, bo­ter­vet (van MELK), zet­meel, glu­co­se­si­roop, she­a­vet, emul­ga­tor (SO­JA­LECITHI­NE), sta­bi­li­sa­tor (ara­bi­sche gom), kleur­stof­fen (E100, E120, E133, E160a, E160e, E171), dex­tri­ne, glans­mid­del (car­nau­ba­was), ko­kos­olie, zout, aro­ma’s

Dat is een behoorlijke lijst. Laten we bij het eerste feit niet al te lang stilstaan, er zit suiker in, of beter, er zit veel suiker in. De vetten die erin zitten zijn allemaal bewerkt, ook niet onverwachts. Voor de smaak zijn verder nog aroma’s toegevoegd die meestal weinig goeds beloven. Voor de glans zit er carnaubawas in wat we niet kunnen verteren en ons darmkanaal als het goed is verlaat zonder opgenomen te worden.

De grote lijst met kleurstoffen baart me wel wat zorgen. Een aantal zijn synthetisch zoals e120 en e133. E171 valt onder de dioxides wat ik zelf ook niet zo fijn vind klinken. Kan dit niet allemaal met elkaar reageren? Los zijn de stoffen allemaal goedgekeurd, maar is er al eens gekeken wat er gebeurd als je het combineert? Wij zijn zelf het grote experiment. Vanwege deze grote hoeveelheid aan kleurstoffen staan de M&M’s niet bij mij in de groep van betere keuzes in het snoepvak. Dan pak ik liever een gewone reep melkchocolade (waar al deze kleurstoffen niet in zitten), dan dat ik een zakje M&M’s haal.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.