Etiket van de week 8 augustus 2017

Maggi Aardappelpuree

Deze week weer eens een product uit een groep die ik niet vaak bekijk. Ik duik vandaag in de aardappelpuree. Maggi is toch wel het bekendste merk naast de huismerken van de supermarkt. Er zijn inmiddels heel wat meer soorten dan alleen ‘gewone’ aardappelpuree. Daarom bekijk ik 3 soorten, de naturel, de a la minute en de puree met Provençaalse kruiden (ook a la minute).

Naturel:

Aardappelen (98%), zout, emulgator (E471), stabilisator (E450), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (E223 (SULFIET)), aroma, extracten van peper, nootmuskaat , kurkuma

Naturel a la minute:

Aardappelen (85%), plantaardig vet (palm), magere MELKpoeder (4,9%), zout, LACTOSE, MELKeiwitten, emulgator (E471), stabilisator (E331), aroma, nootmuskaat, zuurteregelaar (citroenzuur), antioxidant (E223 (SULFIET)), extracten van peper, nootmuskaat, kurkuma

A la minute Provençaals:

Aardappelen (87%), magere MELKpoeder (5,0%), plantaardig vet (palm), zout, emulgator (E471), LACTOSE, kruiden en specerijen 0,75% (marjolein, rozemarijn, peterselie, basilicum, tijm, kurkuma), aroma, MELKeiwitten, zuurteregelaar (citroenzuur), stabilisator (E331), antioxidant (E223 (SULFIET)).

Naast de ingrediënten is nog uitgebreid neergezet dat de puree glutenvrij is. In aardappelen zitten volgens mij geen gluten, dus het zou eigenlijk ook wel gek zijn als dat erin zat. Tenminste, aardappel? Er zit dus veel meer in dan dat. De naturel bestaat wel voor 98% uit aardappelen, of in elk geval een soort poeder dat afkomstig is van aardappelen. Daarnaast nog wat kruiden en aroma. De beide a la minute puree’s zijn aangevuld met melkpoeder, dan is het blijkbaar sneller klaargemaakt. Ook is er nog wat palmvet toegevoegd. Bij de Provençaalse zijn nog wat extra kruiden toegevoegd, maar verschilt verder niet veel van de naturel. Alle drie bevatten ze emulgator E471, wat bij mij bekend staat als een giftig additief. E450 trouwens ook, die in de gewone naturel zit. Het sulfiet dat gebruikt wordt als antioxidant is hartstikke chemisch en schadelijk.

Het is heel duidelijk, dit zijn voornamelijk koolhydraten. Gezien de poedervorm kunnen we het eigenlijk ook wel gewoon suiker noemen. Alle gezonde stoffen die in aardappelen zitten, zullen hier niet meer in aanwezig zijn. Per 100 gram bevat de puree tussen de 12 en 15 gram suiker. De naturel bevat nog 2,5 gram vet per 100 gram en ook 2,5 gram eiwit. De a la minute varianten bevatten minder. Het grappige is, al ik alle voedingswaardes bij elkaar optel kom ik aan ruim 20 gram, wat is die overige 80 gram dan? Lucht of water? Als het niet verklaard wordt, dan hoef ik het eigenlijk al niet meer. Tot slot zit er per 100 gram nog 0,22 gram zout in en bij de bereiding wordt aangeraden nog extra zout in het water te doen. Dan wordt het toch al een aardig zoutfeest.

Ik houd het bij een simpele conclusie. Voor een ieder die aardappelpuree wil eten; maak deze dan gewoon lekker zelf. Ook zelfgemaakte puree zal weinig voedingswaarde hebben en veel koolhydraten bevatten (ook door het doorkoken van de aardappels). Echter, wanneer u het zelf maakt, zitten er niet van de E-nummers in, die maggie wel gebruikt en het is vers.

Fijne week.

Richard Wuisman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.