Etiket van de week 8 februari 2016

Er was een heleboel te doen om de uitspraken van Tiny van Boekel. Een levensmiddelentechnoloog die aangaf dat bewerkte voeding veiliger is om te consumeren.

Is het een mening die volledig uit z’n verband is gerukt? Genoeg mensen die hun mening erover hebben gegeven, dus hoeft die van mij er niet bij. Ik vond het leuker om vandaag een etiket erbij te nemen dat vers dient te zijn en volgens de levensmiddelentechnoloog veilig.

Dagelijks kopen een hoop mensen een kant- en klare maaltijd. Dit is niet alleen makkelijk en blijkbaar ook smakelijk. Ik heb lukraak een maaltijd gekozen en kwam uit bij de AH rijkgevulde lasagne 450 gram.

Een maaltijd voor 1 persoon dus. Wat zit er in?

Ingrediënten:

52% bo­log­ne­se­saus [wa­ter, 12% run­der­ge­hakt (rund­vlees, wa­ter, bam­boe­ve­zel, zout, spe­ce­rij­en, con­ser­veer­mid­del (E262)), 6,5% to­maat, 4% cour­get­te, 3% to­ma­ten­pu­ree, 2,5% wor­tel, 2,5% au­ber­gi­ne, 2% knol­sel­de­rij (SEL­DERIJ), 1,5% ui, 1,5% ro­de pa­pri­ka, tar­we­bloem (GLU­TEN), kip­pen­fond (kip­penex­tract, gist­ex­tract, mal­todex­tri­ne, kip­pen­vet, ma­ïs­zet­meel, zout, ui­enex­tract, wor­te­lex­tract, ci­troen­sap, krui­denex­tract), krui­den, knof­look, sui­ker, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, zout, di­eet­zout (ka­li­um­chlo­ri­de), wit­te pe­per], 32% be­cha­mel­saus [wa­ter, vol­le melk­poe­der (LAC­TOSEMEL­KEIWIT), tar­we­bloem (GLU­TEN), ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, zout, di­eet­zout (ka­li­um­chol­ri­de), spe­ce­rij­en, na­tuur­lijk aro­ma (LAC­TOSEMEL­KEIWIT)], 10% pas­ta [du­rum tar­weg­ries­meel (GLU­TEN), wa­ter, ei (EI)], 5,5% kaas­pro­duct [kaas (melk (LAC­TOSEMEL­KEIWIT), zout, zuur­sel, strem­sel, kleur­stof (an­nat­to), con­ser­veer­mid­del (E251)), aard­ap­pel­zet­meel, bo­ter (LAC­TOSEMEL­KEIWIT), emul­ga­tor (E339, E452), wa­ter, zout, kleur­stof (ca­ro­teen)].Ge­maakt in een be­drijf waar ook pin­da’s en no­ten wor­den ver­werkt.

Dat is een flinke lijst. Ruwweg bestaat die product uit saus, namelijk 52% bolognesesaus (dat voor een groot deel uit water bestaat) en 32% bechamelsaus. Laten we eerst de bolognesesaus bekijken. Wat mij erg opvalt is bijvoorbeeld de kippenfond die vol zit met aparte stoffen. De gistextract geeft aan dat in dit product smaakversterker zit (E621?), daarnaast ook een portie suiker. In de bechamelsaus zit lijkt het een behoorlijke portie zout, natuurlijk aroma (wat dat ook mag zijn) en gemodificeerde mais. Naast dit al zit er nog meer zout in en een hoop E-nummers. Of deze goed zijn of niet, heeft ook iedereen zijn mening over.

Per 100 Gram:

Energie 495 kJ, Energie 115 kcal,

Vet 4,5 g

Waarvan verzadigd 2,5 g

Waarvan enkelvoudig onverzadigd 1,5 g

Waarvan meervoudig onverzadigd 0,2 g

Koolhydraten 12 g

Waarvan suikers 4 g

Voedingsvezel 1,5 g

Eiwitten 6,5 g

Qua calorieën is het voor een avondmaaltijd natuurlijk niet verkeerd. Suikers zitter er voldoende in. Los van de andere koolhydraten zit er in 1 verpakking al 18 gram suiker in, laten we zeggen 4 suikerklontjes. Opvallend is dat van de 100 gram maar 31 gram te verklaren valt. Wat zit er in die overige 69 gram? Lucht? Water? Hoeveel zout zit hierin? Vooral die laatste baart me zorgen aangezien er 3 keer zout bij de ingrediënten wordt genoemd.

Opwarmen behoort in de magnetron te gebeuren. Dus alle nutriënten die na het proces van in de verpakking terecht komen en nog over zijn, tja….

Wat gebeurt er eigenlijk in zo’n magnetron? Daar later deze week meer over.

Richard Wuisman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.