Vitamine B12
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is een vitamine waar de laatste tijd behoorlijk veel aandacht voor is. Het is een beetje een opvallende vitamine in het B-complex. Het is in water oplosbaar, maar wordt als enige van de water oplosbare vitamines opgeslagen in het lichaam. De aandacht voor deze vitamine lijkt recentelijk ook bij artsen aan te slaan, aangezien ik steeds meer mensen hoor over een behandeling tegen B12 tekort. Bij veel klachten kan een B12 tekort een rol spelen en een tekort komt erg vaak voor. Eigenlijk gek, aangezien we er een hoop van kunnen opslaan en vele Nederlanders dagelijks vlees eten.
In het lichaam komt B12 in 2 vormen voor: methylcobalamine en adenosylcobalamine. Beide hebben een iets andere werking, wat ik in de volgende alinea verder zal uitleggen. Wat ook bijzonder is aan B12 is dat het eigenlijk een micro-organisme en bevat ook nog een metaal-ion. B12 bestaat voor een deel uit kobalt, wat ook bijzonder is voor een vitamine B.
Functie van vitamine B12:
Deze vitamine is echt van vitaal belang is ons lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van ons DNA, de geleiding van onze zenuwen (het myeline), het verzorgt de hart- en bloedvaten en verschillende neurotransmitters (die zorgen voor de communicatie tussen zenuwuiteinden). Deze functies worden voornamelijk door methylcobalamine geregeld. Adenosylcobalamine zorgt meer voor de energievoorziening op celniveau, de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten en de rode bloedlichaampjes (aanmaak hemoglobine).
Een tekort geeft:
- Pernicieuze anemie (bloedarmoede)
- Een hoop neurologische klachten aan het gehele zenuwstelsel
- Ontstoken tandvlees
- Gewrichtspijn
- Verminderde vruchtbaarheid
- Slapeloosheid
- Mindere energie
- Duizeligheid (met opstaan)
- Gevoel op ‘watten’ te lopen
- Krachtverlies
- Het koud hebben
- Oorsuizingen (tinitis)
- Het koud hebben
Zit vooral in:
- Vlees (ook orgaanvlees)
- Vis
- Gevogelte
En ook in:
- Eieren
- Zuivel
- Zoetwateralgen/zeegroenten
Werkt samen met:
Vitamine B12 werkt vooral samen met foliumzuur (B11), vitamine B6 en ijzer. Daarnaast uiteraard de overige B-vitaminen maar ook nog met vitamine D (voor de botdichtheid).
Supplement:
De meeste supplementen bevatten de niet-biologisch actieve vorm van B12: cyanocobalamine. Om dit te kunnen gebruiken moet het lichaam deze stof bewerken, waardoor cyanide vrijkomt in het lichaam. Deze stof is giftig. Neem dus alleen een supplement als hier duidelijk methylcobalamine op staat. Dit is duurder, maar werkt een stuk beter en niet giftig.
ADH:
Vitamine B12: 2,8 microgram per dag.